15.1 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalTermoficarea a intrat la Apa

Termoficarea a intrat la Apa

In lipsa unui contract ferm intre regiile de apa si termoficare, cele 1,3 milioane de metri cubi de apa pierduti, anul trecut, printre facturi, puncte termice si blocuri de locuinte nu mai sunt recunoscute de nimeni. Contravaloarea lor insa a fost inregistrata de organele de control si trebuie imputata cuiva.


In urma unui control efectuat pentru anul financiar 2005, inspectorii Camerei de Conturi Dolj au descoperit o „gaura“ de peste 21 de miliarde de lei vechi la Regia Autonoma de Apa Craiova. Potrivit controlorilor, pierderile sunt cauzate de nefacturarea unei cantitati de 1,3 milioane de metri cubi de apa livrata craiovenilor prin intermediul Regiei Autonome de Termoficare Craiova, in punctele si centralele termice pe care aceasta din urma le detine in oras. Organele de control au consemnat ca, in 2005, Regia de Apa Craiova a pompat catre Termoficare o cantitate totala de 4,19 milioane de metri cubi de apa, lucru confirmat de procesele-verbale incheiate cu ocazia citirii contoarelor. In ciuda acestui fapt, cantitatea de apa facturata locuitorilor a fost de doar 2,89 milioane de metri cubi, din cauza ca Apa nu ii poate cere Termoficarii contravaloarea, in lipsa unui contract, ci calculeaza in functie de contoarele individuale ale utilizatorilor. Rezulta asadar o diferenta de 1,3 milioane de metri cubi intre volumul inregistrat la intrarea in centralele si punctele termice si cel facturat la bene


ficiarii de apa calda. Pierderile financiare aferente sunt estimate la peste 21 de miliarde de lei vechi. Controlul inspectorilor financiari a declansat astfel razboiul intre cele doua regii.


Tudorache: „N-am baut-o eu!“


Potrivit specialistilor Regiei de Apa, cele 1,3 milioane de metri cubi de apa ar fi pierderi in retelele Termoficarii, dintre punctele si centralele termice si blocurile de locuinte. Directorul Termoficarii, Tatian Tudorache, respinge acuzatiile, sustinând ca pierderile aprobate pentru retelele de termoficare sunt de 12,93%: „Nu pot sa recunosc altceva. Ar insemna sa admit pierderi in retele de 50%. Regia de Apa nu-mi vinde mie apa, ci populatiei. Noi facturam doar energia termica. Unde este apa asta? Nu stiu, ca doar n-am baut-o eu! Eu am pierderile in retele masurate“. Partea cea mai sensibila este ca intre Regia de Apa si Regia de Termoficare nu exista un contract de furnizare, desi asa ar fi fost normal, dupa cum sustine directorul economic al Regiei de Apa, Virginia Davidescu. „Unitatea noastra a propus de mai multa vreme Termoficarii perfectarea unui contract, insa aceasta a refuzat. In baza contractului, ar fi putut fi facturata apa livrata in punctele si centralele termice direct Termoficarii, fara alte complicatii. Ce pierderi sau ce alte probleme ar fi avut dânsii cu retelele lor nu ne privea pe noi“, a declarat Virginia Davidescu. Mentionam ca Termoficarea incaseaza doar contravaloarea agentului termic folosit pentru incalzirea apei. Pâna sa ajunga la consumatori, pe portiunea dintre centralele-punctele termice si blocuri, apa calda este transportata de retelele Termoficarii. Aceasta este zona sensibila in care se pare ca a disparut apa cu agent termic cu tot.


Posibila compensare intre parti


Viceprimarul craiovean Gheorghe Nedelescu sustine ca intre cele doua unitati de autoritate publica s-ar putea face o compensare pentru a mai micsora suma care a iscat litigiul. Regia de Apa mai are de achitat catre Termoficare aproximativ sapte miliarde de lei vechi in contul energiei electrice consumate de hidrofoare. Anul trecut, hidrofoarele din oras au trecut sub tutela Regiei de Apa, insa partidele la curent au ramas deschise pe numele Regiei de Termoficare. Directorul Regiei de Termoficare, Tatian Tudorache, sustine ca aceasta compensare nu se poate realiza.


Daca ar accepta compensarea, Termoficarea ar insemna sa recunoasca implicit debitele de 1,3 milioane de metri cubi de apa, inregistrate la contoare. Or, potrivit directorului economic al Regiei de Apa, numai o expertiza tehnica ar putea demonstra cu exactitate unde a disparut apa data in urmarire. Nicusor Stancu, seful Serviciului facturare al Regiei de Apa, spune ca problema va disparea o data cu montarea contoarelor de apa calda la fiecare scara de bloc, actiune cu termen de finalizare 31 iunie 2006. „Atunci nu vor mai exista discutii, intrucât se va compara volumul de la iesirea din punctele si centralele termice cu volumul de la intrarea in bloc. Diferenta este pierdere pe retelele Termoficarii“, a mai spus Nicusor Stancu. Desi mai sunt doar doua luni si jumatate pâna când trebuie sa finalizeze montarea contoarelor, directorul Termoficarii recunoaste ca actiunea nu este nici macar la jumatate, stadiul contorizarii blocurilor din oras fiind acum la 40%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII